Komptech wil met Lacero-shredder meedoen in de koningsklasse 

Komptech heeft met de Lacero een sneldraaiende shredder gebouwd. Er zit een bijzonder Nederlands tintje aan dit verhaal, want Den Ouden is de eerste koper en was tevens nauw betrokken bij de ontwikkeling en het testen ervan.

Zoals bij alle shredders in dit segment is het een geweld om de capaciteit van de Komptech Lacero 8010 te ervaren en te zien. Aangedreven door een 800 pk Cat C18 spuwt de machine één doorlopende dikke massa aan materiaal uit. Met deze nieuwkomer wil Komptech meedoen in het topsegment, waar de Amerikaanse merken nu praktisch alleenheerser zijn. Komptech is zeer bekend van de sterrenzeven en de langzaamdraaiers, maar had eerder geen succes met een kleiner type sneldraaier, die vrij snel weer van de markt werd gehaald.

Met de ontwikkeling van de nieuwe sneldraaier in de koningsklasse ging Komptech dus niet over één nacht ijs. Men wilde deze keer zeker weten dat de machine goed zou zijn. De fabrikant was daarom in 2020 op zoek naar een testbedrijf met kennis van zaken en een groot volume te shredderen materiaal om de nieuwe sneldraaier uitgebreid te testen. Juist op dat moment was Den Ouden op zoek naar een nieuwe sneldraaiende shredder. De composteerder had al vier langzaamdraaiers van Komptech in bedrijf, en zo was er reeds contact met Komptech-importeur Pon. Die koppelde beide bedrijven aan elkaar en zo ging Den Ouden de nieuwe sneldraaier testen. ‘We hebben continu werk voor zo’n machine en zitten relatief dicht bij de fabriek in Oostenrijk. Dat was wat Komptech zocht. We hadden bijna alle machines van Komptech, dus durfden dat ook wel aan’, legt Joeri Arentsen van Den Ouden uit.

Komptech Lacero

Komptech Lacero

Meer capaciteit

Het verschil tussen de langzaamdraaiers en sneldraaiers zit hem in de capaciteit en het verkleiningsresultaat, zo legt Arentsen uit. Vanwege toename in werk en bepaalde kwaliteitswensen voor het eindproduct huurde Den Ouden al langer een sneldraaiende shredder in. ‘Op een gegeven moment wordt het dan interessant om er zelf in te investeren. Ook AB-hout binnen de groep verkleinen we nu zelf met de nieuwe sneldraaier’, legt Arentsen de overweging uit. Een en ander kwam dus mooi samen met de ontwikkelingen bij Komptech.

De allereerste machine was helemaal op de computer ontworpen en uitgedacht, en ging bij Den Ouden de testfase in. Het prototype ging meerdere keren terug naar de fabriek in Oostenrijk voor kleine en grote aanpassingen. ‘We hebben meer dan 1.000 testuren gedraaid met een prototype in de eerste anderhalf jaar. Komptech was er echt op gebrand om een goede machine neer te zetten. Ze gingen er voor de volle 300 procent voor, en wij dus ook. Samen met onze eigen technische dienst, importeur Pon en onze machinist Gregor, die ook al meer ervaring had met shredders. Die combinatie dat iedereen vooruit wil, en wij genoeg werk hebben, maakt dat je zo’n machine ook écht goed aan de tand kunt voelen onder alle omstandigheden. In alle materialen. En natuurlijk met pieken en dalen.’

Komptech Lacero

Komptech Lacero

Komptech Lacero

Kan op de dieplader

Het eerste prototype is na alle testen terug naar de fabriek gegaan. Alle verbeteringen zijn doorgevoerd in het ontwerp, en inmiddels heeft Den Ouden haar nieuw bestelde machine uit serieproductie in bedrijf en vorig jaar heeft Komptech de Lacero ook officieel voorgesteld op de IFAT-beurs. ‘Bij het in bedrijf stellen zijn er in de eerste weken nog wat aanpassingen gedaan, en nu loopt hij echt als een trein. De machine heeft minder vermogen dan de concurrentie en doet in capaciteit niet onder. Hij is zuiniger per ton. Ook is de machine iets compacter gebouwd, zodat deze makkelijker te verzetten is op een dieplader’, zegt Arentsen. We zien de machine in actie op de locatie in Haps waar machinist Gregor Nijhuis bezig is met het verkleinen van wat groenafval, voordat hij de machine weer op transport zet naar de volgende werklocatie binnen de Den Ouden-groep.

Pionieren

In het gehele testwerk speelde Nijhuis een belangrijke rol. Hij moest immers aangeven hoe de machine draaide en wat er nog beter moest. Hoewel hij ervaring heeft met shredders, was het nieuw om er meteen zo diep in te duiken. Gregor: ‘Mensen die zo’n machine tekenen, kijken heel anders tegen een ontwerp aan als wij, die ermee werken. Gelukkig had ik direct contact met iemand bij Komptech op de ontwikkelingsafdeling. Hij kon mijn wensen en bevindingen goed doorvertalen naar zijn collega’s.’

In het begin was het pionieren, waarbij niet alles direct van een leien dakje ging. Dat was ingecalculeerd. Als het prototype niet kon draaien, dan huurde Den Ouden een vervangende shredder in. Gregor: ‘De opstelling van de fabrikant was ook heel prettig. 'Als je iets verkeerd doet en het gaat kapot, dan was het niet goed gemaakt door ons', zeiden ze. Ik heb er zelf ook heel veel van geleerd. Je leert zo’n machine echt van binnen en buiten kennen door mee te kijken in de ontwikkeling ervan. Ook nu volgen ze het op de voet en krijg ik ondersteuning.’

Komptech Lacero

Komptech Lacero

Komptech Lacero

Echt Europees gebouwd

Inmiddels is de Lacero al lang geen prototype meer en draait de productiemachine goed. ‘In sloophout zitten we tussen de 50 en 60 ton per uur. Momenteel draait de machine echt super, dan draaien we in schoon groenafval dezelfde capaciteit als Amerikaanse shredders met 1.000 of 1.200 pk, die dus per ton product meer brandstof verbruiken.’ Gregor noemt verder als voordeel dat de machine echt Europees gebouwd is. Niet alleen voldoet de motor aan de Stage V-normen, de machine is ook gebruiksvriendelijk. Zo zijn de korven dankzij de hydraulische kleminrichting vrij snel te verwisselen zonder allerlei bouten los te draaien. Dat helpt om de productieve uren hoog te houden. Gregor: ‘Ik ga van plek naar plek en kan mijn eigen ding doen. Meestal sta ik een dag of twee dagen op één locatie en ga dan met de dieplader weer naar de volgende. Dat past me wel. In die zin heb ik heel veel vrijheid, maar er wordt natuurlijk wel wat van me verlangd. Zo’n machine moet richting de 1.300 à 1.400 draaiuren per jaar.’

Compostering op 13 locaties

Den Ouden Groep in het Brabantse Schijndel telt zo’n 300 medewerkers en richt zich naast de aannemerij en betonbouw met name op compostering. Den Ouden Organic verwerkt de groene reststromen op 13 locaties in Zuid-Nederland, met één uitschieter noordwaarts in Muiderberg. Om alle binnengekomen materialen te verkleinen had Den Ouden jaarrond vier eigen langzaamdraaiende shredders in bedrijf; allemaal Komptechs van het type Crambo 6200 Direct. Twee stuks zijn ingeruild op de nieuwe Lacero 8010.

Komptech Lacero

Tekst en foto’s: Matthijs Verhagen