Sloop in juni

Harley-gebouw wordt circulair en zonder emissie gesloopt

Deze maand beleeft Breda de primeur; in de stad wordt het eerste gebouw in Nederland zowel circulair als emissieloos gesloopt. Al is amoveren een beter woord, want voor alle bruikbare bouwelementen die uit het Harley-gebouw komen, zoekt Van der Zanden een nieuwe bestemming.

Harley

Op voorhand stond niet vast dat het Harley-gebouw ook emissieloos gesloopt zou worden, het initiatief daartoe werd genomen door aannemingsbedrijf Van der Zanden Moergestel. ‘We merken dat er veel over zero-emissie gesproken wordt, maar ook dit project was nog een traditionele aanbesteding. Het werk is door ons ook op die basis verworven. Maar we wilden meer. We willen tonen dat wij al in staat zijn volledig emissievrij te werken’, licht Tijs van der Zanden toe. ‘Daarom zijn we het gesprek met de opdrachtgever, de woningstichting, aangegaan. Aan hen hebben we voorgesteld om materialen in de bouwkringloop te houden én volledig elektrisch te werken. Daar reageerden ze positief op, omdat ook zij aanlopen tegen stikstofbeperkingen.’

Het nieuwste materieel

In april ving Van der Zanden aan met het demonteren van de losse bouwdelen, wc’s, radiatoren, wand- en plafondpanelen, et cetera. ‘Vervolgens is op 12 mei het officiële startschot gegeven, waarna onze nieuwe Doosan DX 355 Electric, een 35-tons emissievrije graafmachine, ging draaien. Daarbij geassisteerd door een elektrische schaarhoogwerker en een elektrische shovel (Giant 2700 E) voor de hand- en spandiensten. Alle draaiend op groene stroom.’ Een toezegging die Van der Zanden waar kan maken. In april zijn er namelijk ook twee 2,32 MW accucontainers bij het bedrijf afgeleverd. ‘Accu’s met voldoende capaciteit om de machines een week te laten draaien. ‘Na een week wisselen we de accu’s om, zodat de lege op ons terrein opnieuw geladen kan worden.’ Aan zonnestroom ontbreekt het namelijk niet in Moergestel. Alle daken bij Van der Zanden liggen vol PV-panelen, 2.400 stuks in het totaal met een opbrengst van 900.000 kWh.

Harley

Geen overlast door slimme energiesystemen

Door de inzet van elektrisch materieel wordt overlast voor de buren tot een minimum beperkt. Zeker in dichtbevolkt gebied – het Harley-gebouw wordt omringd door appartementen – is dat een pré. ‘De machines zijn stil, net als de accu. Er is zelfs geen aggregaat nodig voor de bouwkeet of om het elektrische gereedschap te laden. Sinds een half jaar werken we namelijk met (draagbare) accuboxen, die ook op onze thuisbasis gevoed worden met zonne-energie. Door de inzet van deze boxen voorkomen we veel overlast; er hoeft namelijk geen aggregaat te werken om de mannen van koffie te voorzien. Zo’n “lichtgewicht” accubox van 18 kilogram kan de schaftkeet, inclusief verlichting en verwarming, namelijk twee tot drie dagen van stroom voorzien. En dan is er nog voldoende stroom over voor lichte werkzaamheden.’

Circulaire bestemmingen

Het is bijna nodeloos om te zeggen dat de vrijgekomen bouwmaterialen elektrisch afgevoerd worden. ‘Van alle materialen is een materialenpaspoort gemaakt, waarbij we hebben aangegeven waar deze naartoe gaan. Een deel vindt via handelsplatformen en vaste handelaren zijn weg terug naar de bouweconomie. Een ander deel gaat naar Bouwhub Midden-Brabant. Enige tijd geleden hebben we samen met drie bouwaannemers en drie sloopbedrijven Bouwhub Midden-Brabant opgericht met als doel materialen op te knappen en terug in omloop te brengen.’ Het is deze mix aan maatregelen – waarbij niets aan het toeval is overgelaten – waardoor Van der Zanden deze zomer een in alle aspecten schoon bouwterrein oplevert.

Tekst: Jorrit van Ommen / Foto’s: Tijs van der Zanden