Gaten boren voor fundering
Behalve het slopen van de voorbouw kreeg Van Liempd ook de opdracht om de nieuwbouw mee voor te bereiden, die wordt uitgevoerd door Koninklijke Woudenberg (onderdeel van de JaJo Groep). Het meest bijzondere deel van die voorbereidingen is het aanbrengen van sparingen voor nieuwe funderingspalen. Het nieuwe bouwdeel wordt aanzienlijk hoger en zwaarder dan de oude voorbouw, en dus moeten extra palen worden aangebracht. Die gaan dwars door de bestaande parkeerkelder heen. Van Liempd doet dit in samenwerking met het gespecialiseerde bedrijf Interboor. Er worden grote ronde gaten in de begane grondvloer en de vloer van de eerste kelderverdieping geboord. Vervolgens worden er stalen buizen met een waterdichte aansluiting op de onderste keldervloer (-2) geplaatst. Vanaf -1 worden in die buizen de gaten door de onderste keldervloer geboord.
‘Zodra we door die vloer gaan boren komt het grondwater ongeveer 2 meter omhoog’, verklaart Van Gorp deze werkwijze. Na het boren van de gaten zal een funderingsmachine in de stalen buizen nieuwe betonpalen boren. Dat zijn behoorlijk lange palen en er komt op maaiveld dan ook een zware funderingsmachine te staan.
‘Daarvoor zijn de kelderverdiepingen zwaar gestempeld, met 1.500 stempels. Hiermee kan een belasting tot 40 ton veilig worden gedragen. Voor de sloop van het gebouw was dat geen oplossing. Onze High Reach weegt zoals hij hier opgebouwd staat bijna 56 ton en mocht daar dus sowieso niet op staan. Ook waren we al aan het slopen voordat de stempels geplaatst konden worden.’
Winnen op punten
De sloop van Het Bastion is een van de vele omvangrijke klussen die het sloopbedrijf op dit moment onderhanden heeft. ‘We groeien nog steeds. We hebben nu continu zo’n 10 tot 15 projecten tegelijk lopen, het hele jaar door. Dat betekent dat je heel goed moet kijken waar je je eigen materieel inzet en eventueel materieel bij moet huren. Ook breiden we ons materieelpark uit, maar dit betekent dan ook dat we er nieuw gespecialiseerd personeel bij moeten hebben.’
Voor Van Liempd is slopen corebusiness. ‘Veel bedrijven uit de grondverzet en infra doen het slopen erbij. Voor ons is het hoofdzaak. We doen veel binnenstedelijke projecten, vanaf een paar tot een paar honderd woningen voor een van onze corporatiepartners, tot grote zorgcomplexen en scholen. Het geeft ons vooral voldoening als we een aanbesteding winnen op kwaliteit, in plaats van alleen op prijs. Bijvoorbeeld door een goed plan van aanpak of door hergebruik van materialen. Dat kan alleen door slimmer en efficiënter werken. Daarvoor heb je de kennis van je mensen nodig. Op die mensen moet je zuinig zijn, en je moet ze voorzien van goed materieel. We zijn een stoer bedrijf, maar zonder overdreven opgeblazen spierballentaal en met een zachte binnenkant’, besluit Van Gorp.