Sloop in april

M. Heezen demonteert 30.000 m2 bedrijfshallen

M. Heezen kreeg het voor elkaar om in drie maanden tijd een volgebouwd bedrijfsterrein van 35.000 m2 volledig leeg en schoon op te leveren. Met een depot van puin- en asfaltgranulaat van in totaal 20.000 ton voor hergebruik op de locatie. Grootste uitdaging: het veilig en netjes demonteren van de stalen hallen voor hergebruik.

Op een bedrijventerrein in Oosterhout is M. Heezen aan het werk met diverse kranen en een Volvo L120H shovel om de laatste delen van de betonnen vloeren en fundering te slopen en de puinbreker te voeden. Vooral de planning was uitdagend bij dit werk. De opdracht werd net voor de kerst 2022 gegund, de start was 9 januari en op 1 april moest het terrein worden opgeleverd. In die tussentijd moest 30.000 m2 aan opstallen op het totale terrein van 35.000 m2 worden gedemonteerd voor hergebruik.

Goed geïsoleerd

Gertjan Holtermans van M. Heezen‘Op de locatie stonden stalen loodsen met geïsoleerde wand- en dakbeplating’, vertelt projectleider Gertjan Holtermans van M. Heezen. ‘De loodsen leenden zich perfect voor hergebruik. De staalconstructie en de beplating konden eenvoudig worden gedemonteerd. En omdat de hallen destijds gebouwd waren voor gekoelde opslag van pinda’s en dergelijke, waren de dak- en wandbeplating extra goed geïsoleerd en nu dus prima herbruikbaar.’

Honderd vrachtwagens met materialen gingen er inmiddels naar het Belgische Zolder, waar een aantal hallen wordt herbouwd. De dakbeplating ging mee en wordt ter plaatse voorzien van een nieuwe laag dakbedekking. De wandbeplating ging niet mee, want de hallen krijgen nieuwe wandbeplating. De oude vindt zijn weg naar andere projecten. Een ander deel van de hallen wordt herbouwd in Rijssen, terwijl ook nog een deel in zeecontainers is verpakt om te worden verscheept naar Bonaire.

Vloerisolatie

Het hergebruik in dit project is bijzonder groot. Zelfs de oude pvc dakbedekking zal worden hergebruikt. Die is in stroken gesneden, en die stroken zijn weer te gebruiken als dampremmende laag rondom funderingen. En ook de isolatie onder de betonnen vloeren wordt hergebruikt. Ook hier was vanwege de gekoelde opslag een dikke laag EPS aangebracht, waarop het beton gestort is. Holtermans schat dat ongeveer 70 procent daarvan rechtstreeks herbruikbaar is als isolatie. Het overige deel is beschadigd en gaat de recycling in.

Holtermans merkt dat er steeds meer kopers zijn voor dit soort circulaire producten. ‘Maar het vraagt wel om een andere benadering. Je moet beginnen met te kijken wat je hebt en dat gaan hergebruiken, in plaats van eerst een plan te laten bedenken door een architect.’

M. Heezen
M. Heezen
M. Heezen
M. Heezen
M. Heezen
M. Heezen
M. Heezen

Kopers vinden

Hergebruik van gesloopte materialen zou ook groter kunnen zijn als er meer tijd beschikbaar zou zijn. ‘Overal is een koper voor te vinden, zeg ik altijd. Maar soms kost dat meer tijd. En die tijd is er meestal niet. Als wij opdracht krijgen, moeten we vaak snel aan de slag en in korte tijd opleveren. We kunnen veel materialen er wel bruikbaar uit krijgen. De handjes daarvoor vinden we wel. Maar je moet ook een koper hebben die het op dat moment nodig heeft.’

Niettemin beginnen zich steeds vaker kopers te melden, en dienen ze ook al van tevoren hun wensenlijstje in. ‘Als mensen weten dat je vaker demonteert, melden ze zich wel. Dat gebeurt bij ons ook steeds meer, ook voor onderdelen zoals stalen balken en isolatie. Die gaan naar onze eigen opslagdepots in Oosterhout en Eindhoven en worden daar verkocht via 2dehandsbouwmaterialen.nl en insert. We hebben daar ook mee op de Bouwbeurs gestaan. Je zult jezelf toch moeten laten zien. Daarbij hebben we begin dit jaar Erik-Jan Demming in dienst genomen om als manager duurzame en circulaire materialen vraag en aanbod te koppelen.’

‘Maar eigenlijk is er niks nieuws en doen we dit al bijna 70 jaar. Vroeger werd er ook geen plank of balk weggegooid die nog bruikbaar was. Alleen zijn de materialen nu anders geworden. We hergebruiken trouwens zelf ook houten balken. Daar maken we 50 x 75 balken van voor onze asbest-containments. Daar kochten we voorheen nieuw hout voor.’

M. Heezen

40 man op het werk

Bij deze hallen was het proces betrekkelijk eenvoudig, omdat direct al duidelijk was dat ze eenvoudig te demonteren waren en in hun geheel te hergebruiken waren. Daarbij werkte M. Heezen samen met Smedts Bedrijfshallen, die ze ook weer op zal bouwen op de nieuwe locaties.

De demontage was door de grootte van het complex een arbeidsintensieve klus, waarvoor 40 man op de locatie werkzaam waren. Het werk werd begonnen vanaf twee zijden, en duurde in totaal tien weken. Ondertussen sloopte M. Heezen nog een aantal andere opstallen op het terrein, met een afwijkend casco dat niet geschikt was voor rechtstreeks hergebruik. Toen de demontage op ongeveer driekwart was, begon M. Heezen met het slopen van de betonnen vloeren en de funderingen. Dat waren met name poeren en funderingsstroken, die vrij gemakkelijk te verwijderen waren.

Groot aantal machines

Vanwege de snelheid zette M. Heezen diverse machines in op het werk, waaronder een Cat 340F, een nog bijna nieuwe Liebherr 930, een Cat 330 van nog maar een half jaar oud, een Volvo EC380EL en een Hitachi Zaxis 190W. Die laatste is trouwens van Stolwerk uit Breda, dat ook tot de Heezen-bedrijven behoort. Ook Heezen-bedrijf Vissers Sloopwerken uit Oosterhout was actief op het werk. Behalve de kranen reed er dus een wiellader Volvo L120H rond, nog aangevuld met een tractor met kipper en een verreiker. En natuurlijk de Kleemann-puinbreker.

Alle beton en (teervrij) asfalt gaan de puinbreker in en komen eruit als granulaat 0 – 31,5 mm. In totaal gaat het om 20.000 ton granulaat. M. Heezen zet dit in depot op de locatie. De opdrachtgever gaat dit hergebruiken onder de nieuwe bedrijfsvloeren en bestratingen. Het wapeningsstaal uit het beton vindt zijn weg naar recycling, waarmee vrijwel alle materialen van dit project een tweede leven krijgen.

Tekst: Henk Wind / Foto’s: Peter Roek