Topcon

Topcon demonstreert 4-in-1 systeem MC-mobile op TKD

Inmeten, ontwerp uitzetten, een 3D-model maken voor de machinebesturing, vervolgens in 3D graven en tot slot het graafwerk controleren: voor aannemers met kleine machines klinkt dat omslachtig. En dat is het ook. Maar met MC-mobile zijn de lastigste delen goed te automatiseren. Dat scheelt tijd, geld en vooral ergernis, zo zullen bezoekers aan de TKD op 8, 9 en 10 juni in Almere ervaren op kavel 132.

Topcon Positioning Netherlands is tijdens de TKD aanwezig met een uitgebreide stand waar alle producten voor de GWW-sector worden getoond. Centraal op de stand staat de bekende informatietrailer. Links daarvan worden de machinebesturingssystemen voor de grotere grondverzetmachines gedemonstreerd, met real life graafwerk. Rechts van de trailer de afdeling waar MC-mobile wordt gedemonstreerd en toegelicht. MC-mobile is een combinatie van een machinebesturingssysteem met een LN150 3D-laser.

Gehele project in eigen beheer uitvoeren

MC-mobile is een kleinschalig en multi-inzetbaar hulpmiddel voor op de graafmachine. Als aannemer kun je er snel en nauwkeurig mee meten, ontwerpen en vervolgens graven met behulp van machinebesturing. “Het allermooiste is eigenlijk, dat MC-mobile het mogelijk maakt om het gehele project in eigen beheer uit te voeren en te controleren. Er zijn geen dure adviseurs, tekenaars, computerdeskundigen enzovoort voor nodig”, aldus Ad van Gils. “Zeker met de jonge generatie die er aan komt is deze digitale werkwijze al helemaal geen probleem meer.”

Snelheid omhoog, faalkosten omlaag

Nadat de graafmachine is voorzien van sensoren om alle machinebewegingen in beeld te krijgen, wordt inmeten een routinehandeling. De meetgegevens worden op de robuuste tablet verwerkt tot een werktekening voor de machinebesturing, je zet met de 3D-laser het ontwerp uit en de tablet fungeert vervolgens als machinebesturing in de graafmachine. Kortom, MC-mobile is in feite een vier-in-één workflow oplossing. Aangezien het gehele werkproces digitaal wordt vastgelegd is het eenvoudig te delen met uitvoerende collega’s of een opdrachtgever. “Door te werken met MC-mobile heb je grip op het plannen, inmeten, uitzetten, uitvoeren en de eindcontrole, wat fouten en bijkomende kosten vermindert”, zo concludeert Marcel Ten Westenend.

Topcon

MC-mobile is een kleinschalig en multi-inzetbaar hulpmiddel voor op de graafmachine.

Topcon

De meetgegevens worden op de robuuste tablet verwerkt tot een werktekening voor de machinebesturing, je zet met de 3D-laser het ontwerp uit en de tablet fungeert vervolgens als machinebesturing in de graafmachine.

LN-150 voor lay-out en navigatie

De LN-150 3D-laser wordt gebruikt als laserbaken en digitaal meetlint, waardoor de aannemer geen aparte landmeter meer hoeft in te huren. De informatie van de LN-150 wordt door de aannemer ter plekke verwerkt op de tablet, die we later in het proces terugzien als graafmonitor in de cabine van de graafmachine. Ad van Gils over deze werkwijze: “Het grote voordeel is dat er geen meetlint meer nodig is, geen touwtjes meer en geen nabewerkingen. Wanneer de LN-150 wordt aangezet stelt hij zichzelf waterpas, zodat binnen enkele seconden kan worden begonnen met inmeten en uitzetten. Kort gezegd: voor MC-mobile is de LN-150 een zeer praktische eenpersoons oplossing voor nauwkeurig uitzetten in 3D.” Meer detailinfo over de LN-150 op de website van Topcon.

Geen GPS-ontvangst nodig

Bijkomend voordeel is dat het een Local Positioning System (LPS) is, dat je geen GPS-ontvangst nodig hebt. “In de praktijk betekent dat nauwkeurig werken in gebouwen, (parkeer)kelders, tunnels en onder bomen waar andere systemen het laten afweten.” Inmiddels is aanvullend ook een Global Navigation Satellite System (GNNS)-optie voor MC-mobile beschikbaar gekomen. Meer detailinfo over GNSS op de website van Topcon.

Zwembadbouwer geeft het goede voorbeeld

Topcon
Met behulp van MC-mobile en de LN-150 doet die machinist het inmeten en uitzetten nu in 1,5 uur en is het graafwerk al bijna klaar voor hij aan zijn verdiende lunchpauze begint.

Ad van Gils geeft een praktisch voorbeeld om de wellicht wat sceptische lezer naar de TKD-stand te halen. We kijken naar een zwembadbouwer die jaarlijks 60 tot 65 zwembaden in particuliere tuinen moet ingraven. “Met drie man zijn ze een halve dag bezig om de voorbereidingen te treffen voordat de graafmachinist aan de slag kan. Met behulp van MC-mobile en de LN-150 doet die machinist het inmeten en uitzetten nu in 1,5 uur en is het graafwerk al bijna klaar voor hij aan zijn verdiende lunchpauze begint.” Extra voordeel: het in diepte tot pakweg 2 meter afloden van het te graven gat is geen enkel probleem.

‘MC-mobile in actie zien? Je vindt Topcon op de TKD op kavel 132.’

Dit artikel is gesponsord door Topcon