Sponsored content

Pon toont op TKD alle bedrijfsonderdelen

‘Samen in beweging’

’Eindelijk kunnen we weer!’, zegt marketingmanager Lennert van der Pols, als we hem vragen naar de plannen van Pon Equipment tijdens de TKD. ‘Afgelopen vijf jaar is er qua techniek heel veel gebeurd. Het is geweldig om dat weer te kunnen laten zien en te tonen wat we allemaal in huis hebben!’

De Cat 301.9 Electric zal met een rijklaar gewicht van 2,2 ton onder meer hoge ogen gooien bij stratenmakers en hoveniers.

Maar liefst 5.600 m2  standruimte heeft Pon Equipment afgehuurd om alle tot de groep behorende bedrijven te kunnen presenteren. ‘Werkelijk elk onderdeel is vertegenwoordigd,’ vertelt Van der Pols. ‘De bezoekers kunnen niet alleen kennis maken met het gamma van Cat, Komptech en McCloskey en alles wat daarbij hoort, maar ook met de services daaromheen, zoals onderhoud, reparatie en zelfs volledige rebuilds. Daarbij zijn Pon Equipment Rental en Compact Rent als verhuurpartijen vertegenwoordigd, net als de worktools van Verachtert. Je kunt je uitgebreid laten informeren over Sitech-besturingssoftware, emissieloos werken, de stikstofproblematiek en alles wat de machinegebruiker verder bezighoudt. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om een aantal machines in de “zandbak” te testen; dat testen maakt de TKD voor de bezoekers tot een unieke beurs.’

Volledig zelfvoorzienend

Op de eigen stands voorziet Pon Energy Rental volledig in de energiebehoefte van de elektrische machines en andere stroom vergende onderdelen. Zo kan de bezoeker precies volgen hoe op een locatie waar geen, of onvoldoende, elektriciteit beschikbaar is in stroom kan worden voorzien. Met deze voorzieningen zijn elektrische machines altijd inzetbaar op iedere locatie. Een primeur is de CQ-S snellaadbatterij, een batterijcontainer in combinatie met een dubbele CCS2 snellader. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van energiezuinige Stage V diesel-aggregaten die de spanning op peil houden van deze krachtige batterijpakketten in een grote, relatief gemakkelijk te transporteren container. Mocht er wel een stroomnetwerk zijn, dan kan dit ook dienen voor het structureel opladen van de batterijcontainer.

Elektrische primeurs

Emissievrij werken is belangrijker dan ooit, voor Pon Equipment reden om met enkele volledig elektrische rupsgravers te presenteren, stuk voor stuk Nederlandse primeurs. De 301.9 minigraver zal met een rijklaar gewicht van 2,2 ton niet alleen hoge ogen gooien bij stratenmakers en hoveniers, maar ook bij andere bedrijven die behoefte hebben aan een compacte machine die overal uit de voeten kan, zowel buiten als binnen. De 310 Z-Line is een compacte en veelzijdige volledig elektrische 12-tons rupsgraafmachine, die de machinist verrast met een groot bedieningsgemak en een stille, comfortabele cabine. De 23-tons Cat 320 Z-Line bewijst dat een elektrische machine ook in het zwaardere segment de vergelijking met een fossiele rupsgraver aan kan. De bezoeker kan deze nieuwe elektrische machines zelf aan de tand voelen en deels vergelijken met hun fossiele tegenhangers.

PON

Met de 320 Z-Line biedt Pon Equipment een elektrische rupsgraver die ook in het zwaardere segment de concurrentie aandurft.

Eveneens een emissievrije primeur is de e-MH3024 overslagkraan, die alle mogelijkheden van zijn fossiele broers combineert met een emissievrije, uiterst krachtige elektrische tractie. Deze speciaal voor materiaaloverslag ontwikkelde machine komt optimaal tot zijn recht bij industriële toepassingen en recycling.

Publieksdebuut na twee jaar

De Cat 966 NG (Next Generation) wiellader mag de TKD-bezoeker beslist niet overslaan. Deze machine is in 2021 officieel geïntroduceerd, maar de productie is pas onlangs écht op gang gekomen. Standaard beschikt de 966 over Cat Payload met assist voor een exacte weging van de laadbakinhoud, samen met onder andere automatische vulling van de bak zijn dat slechts enkele van de vele verbeteringen ten opzichte van de vorige generatie. Tevens zijn de onderhoudsintervallen verlengd van 500 naar 1.000 uren, wat een besparing in onderhoudskosten oplevert.

PON

Een Cat 320 in actie, op afstand bediend (en dus niemand in de cabine) via het Cat Command-station.

PON

De machinist werkt vanaf een op afstand geplaatst Cat Command Station.

Controle op afstand

Zoals we professionele drones op grote afstand door het luchtruim kunnen sturen, is het met Cat Command mogelijk om tot vijf graafmachines op afstand te bedienen. Met het Cat Command-station kunnen álle machinefuncties comfortabel vanuit de stoel op kantoor of vanuit de bedieningsruimte op locatie worden bediend, dus niet alleen de giek- en bakbewegingen, maar ook het rijden. Specifieke functies, zoals Cat Grade 3D, Grade met Assist for boom and bucket, Swing Assist en E-Fence, kunnen daarbij gewoon worden benut. Cat Command is ideaal onder omstandigheden met een veiligheidsrisico, zoals steengroeven waar met explosieven wordt gewerkt of locaties met een instabiele of vervuilde (onder)grond. Tijdens de TKD is een Cat Command-station gecombineerd met een Cat 320 rupsgraafmachine.

Zelf doen en informeren

Pon Equipment is als dealer van Cat®-machines in Nederland en Noorwegen, Komptech en McCloskey recycling-machines in de Benelux, dé specialist voor het juiste materiaal om te graven, te bouwen of in de recycling. In dat kader past ook de demonstratie van een McCloskey schudzeef in combinatie met de TS4065 transportband  en de presentatie van de Komptech Crambo 6200 en Nemus 620 trommelzeef. In Almere kunt u tijdens de TKD uitgebreid kennis maken met het brede assortiment van Pon Equipment, waarbij elf machines beschikbaar zijn voor een test en een groot aantal medewerkers klaar staat voor informatie en advies. ‘

Samen in beweging’, noemt Lennert van der Pols het optreden tijdens de TKD. Een opmerking die na enkele jaren van ‘corona-stilstand’ getuigt van vertrouwen in de toekomst.

Dit artikel is gesponsord door Pon Equipment.