Column Jan Hommes

De branche laat zich van zijn beste kant zien

 

We hebben er een paar jaar op moeten wachten, maar eindelijk is het weer zover. Van 8 t/m 10 juni vindt de TKD plaats op de Nobelhorst in Almere. Iedereen heeft ernaar uitgekeken. Dat blijkt uit het aantal exposanten dat zich heeft aangemeld, en ook met de bezoekersregistratie loopt het storm. Alle ingrediënten voor een prachtig branchefeestje zijn aanwezig. Hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn.

Zero-emissie

Eindelijk kunnen we laten zien wat we op het gebied van grondverzet en bouwmaterieel in huis hebben. En dat is nodig ook, want de uitdagingen waar we voor staan, zijn enorm. In de Routekaart Schoon en Emissieloos Bouwen is een traject uitgezet om te komen tot een zero-emissiemachinepark in 2033. Veel leveranciers zullen laten zien wat ze op het gebied van zero-emissiemachines in huis hebben en wat eraan zit te komen. Ook zullen er ongetwijfeld indrukwekkende omgebouwde machines (van diesel naar elektrisch) te zien zijn. Dit geeft een beeld van de richting waar de branche naartoe gaat. Spectaculair en indrukwekkend.

Vraag en aanbod

Maar we weten ook dat het grootschalig uitleveren van deze machines van vandaag op morgen nog geen werkelijkheid is. Dit betekent dat het aanbod van zero-emissiematerieel voorlopig blijft achterlopen bij de vraag. Om toch stappen op reductie van emissie te zetten, pleiten de sectororganisaties voor de optie om Stage V in te zetten ter vervanging van Stage II en III.

Tijdens twee ontbijtsessies van De Groene Koers, die voorafgaand aan de beurs plaatsvinden, ga ik in gesprek met ambtenaren, opdrachtgevers, gebruikers en leveranciers over de aanpak van de transitie.

Jan Hommes is directeur van BMWT, de brancheorganisatie van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel.