Wie geïnteresseerd is in de toekomst van het funderen, moet tijdens de TKD zeker even een kijkje nemen op stand 51. Daar toont funderingsspecialist Foundiz namelijk een aantal funderingsmachines die vrijwel nooit bij elkaar te zien zijn in Nederland. Grijpen dus die kans.
Foundiz, het jonge Nederlandse bedrijf dat gespecialiseerd is in machines voor het aanbrengen van funderingen, merkt dat de TKD steeds interessanter wordt voor funderingsbedrijven. “Tijdens de laatste edities staan er telkens meer bedrijven op de vakbeurs die funderingsmachines aanbieden, zowel voor verkoop als voor verhuur. Door die verbreding wordt de beurs steeds interessanter en relevanter voor bedrijven die actief zijn in het realiseren van funderingen”, zegt Arjen van der Schaaf van Foundiz.
Unieke machines bijeen
Het bedrijf grijpt de TKD daarom aan om een aantal moderne machines te laten zien die niet vaak in Nederland te zien zijn. Laat staan naast elkaar op één beursstand. “Je krijgt niet elk jaar de mogelijkheid om deze machines in Nederland te bekijken. Dat maakt het sowieso al uniek. Normaal gezien staan machines van dit kaliber alleen op de grote internationale vakbeurzen zoals de BAUMA”, vervolgt Van der Schaaf.
Zo zal de nieuwe volledig elektrisch aangedreven ankerboormachine Soilmec SM13e voor het eerst in Nederland te zien op standnummer 51 van Foundiz, vlakbij de demobaan. Het grote verschil met bestaande (deels) geëlektrificeerde machines is dat de boorkast van deze SM13e ook door elektromotoren wordt aangedreven. “Het geringe geluidsniveau van deze ankerboormachine is op geen enkele manier te vergelijken met het geluidsniveau van diesel aangedreven ankerboormachines. De nieuwe SM13e werkt praktisch geruisloos en dat is een groot voordeel. Niet alleen voor de omgeving, maar in het bijzonder ook voor de machinist en zijn collega’s op het werk.” De machine is speciaal door Soilmec ontwikkeld om onder meer groutankers mee te boren. Het accupakket zorgt daarbij voor de benodigde energie. Het is ook mogelijk om de machine als plug-in te laten werken. “Deze machine past perfect bij de huidige tijdsgeest en bij de ambities van funderingsbedrijven om duurzamer en geluidsarmer te gaan werken.”
Eigen ontwikkelde bediening
De Soilmec SM13e is uitgerust met een in huis ontwikkeld besturingssysteem genaamd DMS. DMS staat daarbij voor Drilling Mate System, een uitgebreid besturings- en monitoringssysteem voor machinefuncties, inclusief een meet- en registratiesysteem en online monitoring. “Daarmee kun je bijvoorbeeld precies zien op welke momenten er met welk vermogen is gewerkt. En krijg je de gerealiseerde besparing op emissies in beeld, wat waardevol is voor de ecologische voetafdruk van de werkzaamheden. DMS is een hele mooie doorontwikkeling qua techniek.”
Naast de Soilmec SM13e, vind je op stand 51 ook een elektrisch aangedreven groutinstallatie en een micropaal machine van Beretta. De Beretta is een zeer compacte funderingsmachine van slechts 1000 kilo, die uitermate geschikt is voor renovatiewerk en voor het boren van palen in situaties waar ruimte een beperkende factor is. De machine kan worden gebruikt voor het trillingvrij en geluidsarm boren van buizen met een groutinjectie, als alternatief op het bij ons bekende ‘inwendig heien’.
Bij Foundiz vind je ook een elektrisch aangedreven groutinstallatie en een micropaal machine van Beretta. De Beretta is een enorm compacte funderingsmachine van slechts 1.000 kilo.
Het roterende Gilbert Grizzly MultiGrip trilblok in de Soilmec SR-30 Eagle.
Een Soilmec SR 30 Eagle die grondverdringende schroefpalen boort.
Compacte Soilmec SR-30 Eagle
Een andere funderingsmachine van Soilmec die Foundiz meeneemt naar Almere, is de SR-30 Eagle. Eagle staat daarbij voor de nieuwe generatie met een schone Stage V dieselmotor. Voor de SR-30 Eagle, die oorspronkelijk ontworpen is voor de uitvoering van betonschroefpalen -type avegaar, heeft Foundiz een gepatenteerd systeem ontwikkeld om ook te kunnen werken met een draaibaar trilblok. Die ook snel omgewisseld kan worden voor een booraandrijving. Van der Schaaf: “Daarmee wordt deze machine in één klap multifunctioneel inzetbaar. Daarnaast hebben wij voor deze machine een speciale kop ontwikkeld met een telescopische arm om profielen, buizen en damwanden beter en veiliger te kunnen hijsen en positioneren. En specifiek voor Nederland hebben we de SR-30 Eagle van een grote pulldown lier voorzien.”
Een ander interessant aspect van de SR-30 Eagle is zijn compacte bouw. Dankzij die bouwwijze blijft de machine heel compact op transport. Bovendien blijft het gewicht onder de 30 ton, zodat de machine veelal zonder vergunning te vervoeren is.