Sponsored content

ETEC toont productielijn graag aan geïnteresseerden

Op de komende TKD zul je als bezoeker tevergeefs zoeken naar de stand van elektrische graafmachinefabrikant ETEC. De mensen achter het merk en de machines zijn er wel, maar niet onder eigen vlag. Die kun je wel in productie komen bekijken.

ETEC E160W

De Nederlandse fabrikant van elektrische graafmachinefabrikant ETEC heeft ervoor gekozen om niet deel te nemen aan de komende Technische Kontakt Dagen. Waarom niet zou je denken nu er na een aantal jaren weer een ‘echte’ TKD plaatsvindt? Daarin schuilt juist een van de redenen achter de beslissing om niet deel te nemen.
 

De afgelopen jaren is er namelijk enorm veel gebeurd in de Nederlandse bouwsector. De sector is radicaal veranderd en de energietransitie wordt volop omarmd door aannemers, bouw-, infra- en recyclingbedrijven. “Wij zijn met een doordachte visie en uitgekiende strategie ingesprongen op die trend door in eigen beheer elektrische graafmachines te gaan ontwikkelen en produceren. De focus ligt daarbij op de huidige hardlopers: een 3,5 ton rupsgraafmachine, een 16 ton mobiele machine en een 26 ton rupsgraafmachine”, zegt ETEC-eigenaar Sander de Regt. “Voor het eerste model, de ETEC E36C, is al een productiestraat ingericht. In de loop van dit jaar doen we dat ook voor de grotere machines. Dat is ook wel nodig, want we hebben voor de komende jaren nu al een goed gevulde orderportefeuille voor onze elektrische modellen.”

Alles in eigen beheer

ETEC gaat er prat op alles in eigen beheer te ontwikkelen en ook zoveel mogelijk in eigen beheer te produceren. “Door alles in eigen beheer te doen kunnen we concurrerend werken”, aldus De Regt. “Wij ontwikkelen en produceren machine die ontworpen zijn als elektrische machines en bouwen op termijn geen bestaande machines meer om. Volgens ons is de behoefte van de Nederlandse markt namelijk dusdanig specifiek dat die niet interessant is voor de grote machinefabrikanten. Nederlandse gebruikers vragen om machines met een accucapaciteit, energie, die toereikend is om een volledige dag te draaien zonder tussendoor te laden. De praktijk wijst namelijk uit dat gedurende de werkdag (snel)laden alleen kan in uitzonderingsgevallen op (hele) grote werken. ’s Nachts laden via een netaansluiting is in vrijwel alle gevallen wel een optie.”

ETEC1

ETEC2

ETEC3

Dat de gekozen strategie en werkwijze effect heeft, blijkt volgens Sander de Regt niet alleen uit de volle orderportefeuille van zijn bedrijf. Hij claimt zelf uniek te zijn met herhaalaankopen in een markt die eigenlijk nog maar een paar jaar bestaat. Een markt die pas na de laatste TKD op gang kwam. “Doordat wij alles in eigen beheer doen en geen compromissen doen wat betreft accucapaciteit en -techniek, heeft Boskalis bijvoorbeeld recent een tweede ETEC E250C aangeschaft. Dat is echt nog uniek in zo’n jonge markt.

Volgens De Regt gaat het om de tweede generatie van de elektrische rupsgraafmachine waarin alles wat het bedrijf de afgelopen jaren heeft geleerd is verwerkt. “Er is een nog wat grotere accucapaciteit en de kinderziektes zijn eruit. Bovendien is deze machine modulair opgebouwd op de manier zoals we dat vanaf nu standaard doen. Dankzij die modulaire bouwwijze kunnen we efficiënter produceren en daarmee ook concurreren tegen vergelijkbare elektrische machines af fabriek van de grote fabrikanten.”

Transparantie

Eerder in dit artikel kwam het omarmen van de energietransitie door de sector aan bod en daar wil De Regt tot slot nog wel iets aan toevoegen. “De sector, en dan bedoel ik de gebruikers, omarmt die transitie volop. Bij de organisator van de TKD (BMWT) bespeurde ik de afgelopen jaren echter terughoudendheid, ook ten aanzien van onze inspanningen en ontwikkelingen. Dat vind ik jammer.”

Hij nodigt bestaande en potentiële klanten daarentegen van harte uit om de productielijnen voor zijn modulaire machines met eigen ogen te komen bekijken. “Wij zijn heel transparant over onze visie en werkwijze en tonen die graag aan geïnteresseerden. Bij ons kun je niet alleen alles zien, je kunt ook gelijk proefdraaien met de elektrisch graafmachines die op dat moment beschikbaar zijn.”

Dit artikel is gesponsord door ETEC.